Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Victor Kaminsky П'ятница, 29.03.2024, 01:33
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2009 » Січень » 11 » ХХІІ музичний фестиваль імені Ан.Кос-Анатольського
ХХІІ музичний фестиваль імені Ан.Кос-Анатольського
14:24
НОВИНИ
02.12.2008


В старовинному місті Коломия з 28 листопада по 1 грудня 2008 р. відбувся ХХІІ музичний фестиваль імені Ан.Кос-Анатольського, який щорічно проводиться під патронатом Міністерства культури і туризму України, Управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Відділу культури і туризму Коломийської міської ради.

В останні похмурі дні осені старовинне місто Коломия щороку молодіє, бо наповнюється сонячним сяйвом різнобарвної музики, пов"язаної з іменем світлої особистості української культури - Анатолія Йосиповича КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО. Двадцять другий рік поспіль тут відбуваються музичні фестивалі імені видатного майстра і ця подія збирає в тихій затишній Коломиї всесвітньовідомих виконавців, композиторів, вчених-музикологів. Тут, на перехресті шляхів Європи, зустрічаються давнє минуле - з сучасністю, традиція - з експериментом, сумно-трагічне - з життєдайним і дотепним.

Таке контрастне переплетіння, як в різнокольоровій вишивці місцевих майстринь, є основою загальної концепції фестивалю, що твориться щороку композитором, вченим, піаністом Олександром КОЗАРЕНКОМ та музикологом, знавцем музичної старовини Юрієм ЯСИНОВСЬКИМ та втілюється в життя завдяки організатору, начальнику Коломийського Управління культури п.Уляні МАНДРУСЯК.

В цьому році давній часовий шар національної культури був представлений українською духовною музикою ХУІІІ ст. у виконанні хорового ансамблю "A Capella Leopolis" (диригент - Л.Капустіна), було відзначено 100-річчя від дня народження видатної піаністки Дарії Каранович-Гординської, а також своєрідним концертом-увертюрою - 80-річчя заснування симфонічного оркестру в місті Коломия.

30 листопада, в день жалоби, коли виповнилося 25 років від дня смерті Ан.КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО, прозвучали відповідні за образним наповненням твори сучасних українських композиторів Г.ГАВРИЛЕЦЬ, Б.ФРОЛЯК (виконавці О.Рапіта, М.Драган, Т.Менцинський) та "Реквієм" молодого донецького автора Євгена ПЕТРИЧЕНКА, який силою свого трагізму особливо вразив слухачів (виконавці - студентський ансамбль "Quarta+", у творі використано також аутентичні записи гуцульських плачів).

В цей же день любителі музики мали можливість згадати видатну постать світової культури Олів"є МЕССІАНА, 100-річчя від дня народження якого широко відзначалося в різних країнах світу - було показано спеціально створений до цієї дати фільм про композитора і його музичні твори. Фільм представив польський музиколог Єжі СТАНКЕВИЧ, один з учнів О.МЕССІАНА.

Найзначнішим концертом фестивалю став вечір української і польської музики, що охопив панораму галиційської творчості від наших класиків С.ЛЮДКЕВИЧА, М.КОЛЕССИ, Ан.КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО, М.СКОРИКА до львівських композиторів В.КАМІНСЬКОГО, О.КОЗАРЕНКА та поляків В.КІЛЯРА та З.БУЯРСЬКОГО. Глибокі майстерні композиції були і виконані з справжнім блиском академічним камерним оркестром "Віртуози Львова" під орудою Сергія Бурка.

В заключний день фестивалю в рамках музичної вітальні в Музеї міста Коломиї пройшла дискусія на тему "Україна в Європі? Європа в Україні? Погляди - перспективи - реальність" за участі вчених України, Німеччини, Польщі.

А останнім, яскравим ретро-акордом коломийської імпрези став концерт розважальної музики Ан.КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО, що зібрав величезну кількість вдячної публіки. Адже саме ця частина спадщини композитора, його чудові пісні користуються найбільшою народною любов"ю. Весело і приємно було спостерігати, як нинішня молодь - студентський джазовий оркестр Львівської музичної академії, молоді солісти-вокалісти (Н.Блик, М.Пекар, В.Соболєв, М.Корнутяк) - з неабияким задоволенням поринає у часи своїх дідів і бабусь, і робить це талановито, граціозно і дотепно.

Ностальгічна нота цього концерту залишилась у душі світлим спомином про вишуканого й неповторного Майстра - великого коломийчанина Анатолія КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО.

Просмотров: 1302 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 5.0/3 |
Всего комментариев: 1
1 viktor-kaminsky  
0
29 грудня 2008 р. у золотій залі львівського палацу Потоцьких, де виставлено новороб корони короля Данила, голова Львівської облради Мирослав Сеник та голова Львівської облдержадміністрації Микола Кміть нагородили лауреатів обласної премії у галузі культури «Львівська слава».
Зокрема в галузі Музичне мистецтво премію імені Станіслава Людкевича отримав ректор Львівської національної музичної академії Ігор Пилатюк – за концертні програми 2007-2008 років з творів українських композиторів.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024