Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Поиск
Victor Kaminsky Четвер, 25.04.2024, 21:02
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2009 » Лютий » 11 » Відродження добрих традицій
Відродження добрих традицій
23:13
Відродження добрих традицій  
Автор Любов Кияновська  
04.02.2009 № 749 

Традиція музично-мистецького салону, який об'єднував поціновувачів прекрасного і водночас дозволяв зібрати кошти на доброчинну мету, налічує у Львові щонайменше кілька сотень років. Ще на початку ХІХ ст. такими зустрічами в нашому місті славились графи Яблонські і Баворовські, Сапєги і Потоцькі, згодом вона поширилась не лише на аристократичні сім'ї, але й на ширші кола інтелігенції, та, на жаль, була майже втрачена в другій половині ХХ ст. 

В останні роки звичай благодійних вечорів повертається знову. Вирішили відродити його й учасниці міжнародного жіночого клубу "Зонта", які цього року започаткували проект "Світло мистецтва - світло життя". Концерти організовуватимуть в одному із найвишуканіших салонів міста - музеї ім. С. Крушельницької, де наприкінці свого життя, в жорстокі сорокові роки ХХ ст., славетна співачка збирала однодумців, що музикували, обмінювались враженнями і, всупереч радянській дійсності, підтримували дух високого мистецтва. 

Основна мета створення такого своєрідного музично-мистецького салону - відроджувати львівські традиції інтелектуального спілкування та водночас збирати кошти на підтримку талановитих молодих жінок, на допомогу сиротам та тим, хто її особливо потребує. Перший такий вечір у музичному салоні, що відбувся в останній день січня, представив гостям знаних львівських музикантів - композитора та піаніста Олександра Козаренка, скрипальку Лідію Шутко та співачку Соломію Приймак. Знаменно, що для "інавгураційного" концерту вони вибрали композиції української музичної сецесії: твори М. Лисенка та Л. Ревуцького, С. Людкевича та М. Колесси, а також самого О. Козаренка. Адже пишна квітка сецесії, що розцвіла в українському мистецтві на зламі ХІХ - ХХ століть, відобразилась навіть у стилі самого помешкання Соломії, в її смаках та уподобаннях її друзів. Високий мистецький рівень виконання, витонченість, чуттєвість, яскрава особистість кожного з музикантів захопили публіку і викликали природне бажання прийти на наступний концерт. Черговим гостем музичного салону Соломії має стати 21 лютого один з найвидатніших українських композиторів сучасності (та внучатий племінник усесвітньо відомої співачки) Мирослав Скорик, який виступить як виконавець-імпровізатор.  

Просмотров: 827 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024