Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Поиск
Victor Kaminsky П'ятница, 29.03.2024, 14:21
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2009 » Червень » 4 » Молитва в стилі поп
Молитва в стилі поп
17:10
Автор Любов Кияновська   
05.05.2009  № 784 Суботня пошта

Два дні, що завершували Великодній тиждень у християн східного обряду - 25 і 26 квітня, - ознаменувались вельми незвичною по­дією для львів'ян усіх конфесій: у Львівській римо-католицькій катедрі відбулась місцева прем'єра кантати "До Богородиці" та ора­торії "Милосердя Бо­же" сучасного польського композитора Збігнєва Малковича на тексти о. Матеуша Єжа та св. Фаустини Ко­вальської.

У цій концертній програмі не було б нічого незвичного, якби обидва твори не були витримані у сти­лі поп-музики. Консервативна львівська публіка спочатку була дещо здивована, оскільки такі імпрези більше характерні для протестантської культури, для західних релігійних зібрань - в нашому місті подібні релігійно-мистецькі форми поки що не надто часто практикуються. Але твори Малковича та їх фахова інтер­претація довели, що сакральне мистецтво може реагувати на виклики сьогодення і навіть існувати в актуальних музичних трендах. Головне, щоб це було художньо переконливо і талановито. Застосувавши традиції американських духовних пісень госпелс та інші фольклорно-духовні традиції Сходу і Заходу й водночас апелюючи до барокових джерел духовної музики, Малкович створив своє музично-релігійне дійство на межі академічної традиції і перформенсу, джазової і поп-манери.

Окремої згадки вартують виконавці, оскільки масштабність задуму вимагала залучення солістів, хору - мішаного і дитячого та оркестру. Тож виконавський склад став прекрасним взір­цем єднання польських і українських музикантів і ще раз підтвердив відому максиму, що мистецтво існує поза будь-якими кордонами.

Улюбленець львів­ських меломанів, оркестр "Академія" ЛНМА ім. М. Ли­сенка (художні керівники М. Ско­рик та А. Микитка), хор "Ехо" львівського Польсь­кого товариства (художній керівник Е. Куц) цілком добре порозумілись з Ансамблем духовної музики "Люмен", яким керує сам польський композитор, з хором "Лехіці" з Грубешова та з польськими солістами Маженою і Олександрою Малкович, Янушем Шромом і Даріушем Токарським.

Диригував обома творами Едвард Куц. Загалом можна відзначити достойний рівень виконання і серед багатьох приємних і зворушливих епізодів звучання кантати і ораторії виділити надзвичайно цікавий і багатий тембр та артистичну експресію Януша Шрома - чудового джазового вокаліста

Просмотров: 807 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024