Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Поиск
Victor Kaminsky Четвер, 25.04.2024, 07:26
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2009 » Червень » 14 » Пам’яті видатної краянки
Пам’яті видатної краянки
22:46
Любов Кияновська      →   14.06.2009  № 800 Суботня пошта

ImageЛьвівські музиканти взяли участь у міжнародному фестивалі пам'яті Кристини Мошуманської­Назар

Її називали "першою дамою сучасної польської музики" та "символом музичного Кракова", вона була ректором Краківської музичної академії і переможцем чи не всіх конкурсів жінок­композиторів у світі. Та все ж книга бесід з Кристиною Мошуманською­Назар має назву "Львівські гени творчості".  В останні роки композиторці ще пощастило кілька разів відвідати рідне місто, де її зустрічали з шаною, захопленням та, звісно ж, музикою.

Майже рік минув без Кристини Мошуманської­Назар, яка 5 вересня могла б відзначити 85­ліття. Саме цим двом річницям польські музиканти приурочили традиційний вже, 21­й Міжнародний фестиваль "Дні музики краківських композиторів" (ініціатором та незмінним організатором якого є голова Краківського відділення Спілки композиторів Польщі Єжи Станкєвіч), що цього року тривав з 30 травня по 8 червня - уперше без її безпосередньої участі. Зате у програмі більшості фестивальних концертів були твори видатної польської композиторки. Належну шану склали своїй краянці й львівські музиканти. Потужний десант у складі Академічного камерного оркестру "Віртуози Львова", керованого Сергієм Бурком та Володимиром Дудою, а також львівських композиторів Віктора Камінського, Олександра Козаренка, Мирослава Скорика та музикознавця Любові Кияновської взяли участь у т.зв. надзвичайному концерті - центральній події фестивалю, що відбувся минулої неділі в залі Краківської музичної академії "Флоріанка". Звучали твори не лише сучасних львівських композиторів, але й тих, хто був старшим чи молодшим сучасником Кристини Мошуманської, коли вона саме у Львові робила свої перші кроки в музиці - зокрема, Станіслава Людкевича та Миколи Колесси. Виконав львівський оркестр і Симфонієтту самої Мошуманської­Назар, а також клавесинний концерт Генрика Міколая Гурецького, в якому сольну партію виконала відома польська клавесиністка Ельжбєта Стефанська та "Павана для віддаленої" Збігнєва Буярського. А на завершення метр львівської школи Мирослав Скорик виступив ще й у ролі піаніста­джазмена, зігравши свої мініатюри разом із "Віртуозами Львова".

До речі, українські та, зокрема, львівські композитори вже не перший рік активно присутні на фестивалі в Кракові. Щороку тут мають нагоду продемонструвати свою творчість як молоді автори (в межах імпрези вже вдесяте відбувся цьогоріч Форум музики молодих), так і заприязнені з Краківським відділенням Спілки композиторів Польщі відомі композитори. Своєю чергою, рідко який фестиваль сучасної музики в Україні відбувається без участі польських музикантів.

Краків - Львів

Просмотров: 844 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024