Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Поиск
Victor KaminskyСубота, 20.04.2024, 11:23
| RSS
 
 
Головна » Архів новин

Новини
Автор Лідія Мельник   
05.05.2009  № 784

Один із найдавніших у Єв­ропі та  найстарший в Україні музичний навчальний заклад - Львівська національна му­зична академія імені Миколи Лисенка - відзначає своє 155-ліття.

Звісно, цьогорічні святкування не будуть такими урочистими, як імпреза п'ятилітньої давності, проте декілька пунк­тів програми стануть справж­нім подарунком не лише музикантам, але й усім львів'янам. Зокрема, сьогодні на сцені Львівського національного академічного театру опери і балету ім. С. Крушельницької ві ... Читати дальше »

Просмотров: 895 | Дата: 07.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Комментарии (0)

Фестиваль сучасної музики в Одесі відзначив ювілей 

26.04.2009

Сьогодні, а точніше - у ніч проти неділі, завершується одна із найбільших щорічних музичних подій в Україні - міжнародний фестиваль "Два дні і дві ночі нової музики" в Одесі. 


Заснований п'ятнадцять років тому Асоціацією нової музики, цей проект майже одразу здобув визнання далеко за межами України як один із найбільш потужних і водночас оригінальних, нестандартних заходів, що репрезентував найширший спектр сучасного музичного мистецтва. Адже впродовж сорока восьми годин майже в режимі нон-стоп, і вдень, й уночі тут можна було почути реномованих виконавців з усього світу: відбувалися світові прем'єри, звучали твори і метрів сучасної музики, і композиторів-дебютантів. 

Ювілейний, п'ятнадцятий фестиваль, що триває в Одесі з 24 по 26 квітня, розширив і часові, і жанрові рамки. За словами невтомного промоутера "Двох днів, двох ночей", відомої української композиторки Кармели Цепколенко, чи не вперш ... Читати дальше »
Просмотров: 862 | Дата: 27.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Комментарии (0)

Автор Лідія Мельник  
09.04.2009 № 776 
У Львові триває відзначення 60-ліття автора "Червоної рути"

"Відомий-невідомий Івасюк". Під такою назвою відбувся 4 квітня концерт до ювілею Володимира Івасюка, організований Львівською національною музичною академією ім. М. Лисенка у залі філармонії. 

Незвичну назву продиктувало не бажання якось вирізнитися на тлі численних ювілейних акцій чи привабити публіку: в програмі й справді були представлені твори, здатні змінити уявлення про творчість Івасюка лише як автора популярних пісень, нехай навіть і таких, що захопили цілий світ. І досі не всім щанувальникам відомо, що Володя навчався у Львівській консерваторії (так до 1991 р. називалась Національна музична академія ім. М. Лисенка) на композиторському факультеті, спершу в класі Анатолія Кос-Анатольського, а потім - Лешека Мазепи, представляв свої "поважні" твори на студентських концертах, республіканських та всесоюзних фестивалях. Тож образ його музики у пам'яті колишніх педа ... Читати дальше »
Просмотров: 808 | Дата: 09.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Комментарии (0)

Стипендія ім. Володимира Івасюка
4 квітня у залі Львівської філармонії під час концерту з творів Володимира Івасюка проректор з наукової роботи Віктор Камінський вручив стипендію ім. В. Івасюка студенту комозиторського відділення Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка Іванові Пахоті. Ця стипендія заснована для талановитих молодих композиторів за пропозицією Народного депутата України Арсенія Яценюка Благодійним фондом "Відкрий Україну" та музичною академією.

Просмотров: 850 | Дата: 07.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Комментарии (0)

Пам’яті Вчителя
Автор Любов Кияновська
07.04.2009 № 775
У Львівській музичній академії згадували Володимира Флиса

У загальному потоці ювілеїв in memoriam, які припадають на найближчий час, не загубився вечір пам'яті талановитого музиканта і педагога, світлої людини Володимира Флиса.

85-річчя від дня його народження учні і колеги митця вшанували концертом у Львів­ській національній музичній академії ім. М.Лисенка та виданням фортепіанних творів, віднайдених та відредагованих ученицею В.Флиса, композиторкою Людмилою Думою. Організатором концерту виступила відома львівська піаністка, доцент академії Оксана Рапіта, що підготувала з ученицями свого класу: Ю.Тализіною, Г.Панковою, О.Чмир, О.Аливаєвою, Т.Білою, Е.Пригородською, О.Мартинюк та М.Вільшанецькою велику і різноманітну програму.

Музикант винятково трагічної долі, Володимир Флис пройшов той тернистий шлях, який судився багатьом українським інтелігентам: починав творити ще в "дорадянський" період, коли ... Читати дальше »

Просмотров: 951 | Дата: 07.04.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Комментарии (0)

http://www.russiandvd.com/store/album_asx.asp?sku=22888&track%5Fnumber=07
Просмотров: 1355 | Дата: 03.04.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Комментарии (1)

На сцені Львівської опери - прем'єра "Орфея і Еврідіки" К. В. Глюка

Одразу три ювілеї, пов'язані з іменем німецького композитора Крістофа Віллібальда Глюка, можна відзначити цього року. В липні минає 295 років з дня народження видатного реформатора опери, а в жовтні - 235 років з часу постановки в Парижі його "Орфея і Еврідіки". Сто п'ятдесят років тому ця ж опера і також у Парижі прозвучала вже в оновленій версії, здійсненій Гектором Берліозом.

Тож невипадково саме цьогоріч чимало оперних театрів світу готують постановки "Орфея і Еврідіки". Попри те, що цей твір давно став хрестома­тійним, адже саме в ньому Крістоф Віллібальд Глюк утілив своє нове бачення опери, позбавивши цей жанр надміру барокових умовностей і перекинувши місток до нової епохи - класицизму, в репертуарі він зустрічається порівняно рідко.

У Львові "Орфея і Еврідіку" поставили вперше за всю багату історію місцевого музичного театру. Цікаво, що ініціатором цього експерименту виступив драматичний р ... Читати дальше »

Просмотров: 824 | Дата: 03.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Комментарии (0)

Автор Любов Кияновська  
02.04.2009 № 773 

Камерний оркестр "Академія" Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка постійно виступає ініціатором цікавих мистецьких проектів, що нерідко стають гарною традицією в музичному житті нашого міста. До щорічної акції "Різдвяний дарунок" в останні роки додалась ще одна: виконання шедеврів світової класики під час Великого посту в органному залі. 

Цьогоріч організатори - керівники оркестру Мирослав Скорик та Артур Микитка, а також диригент Ігор Пилатюк - обрали вельми цікаву програму для концерту, що відбувся недільного вечора. Більшість із творів звучала у Львові якщо й не вперше взагалі, то принаймні вперше за останніх п'ятдесят-сто років. Один з органних концертів 
Г. Ф. Генделя та Адажіо на тему з музики до кінофільму "Список Шіндлера" Дж. Вільямса, подвійний скрипковий концерт Дж. Тореллі та секстет 
Р. Штрауса, "страсна" арія "Pieta, signore" А. Страделлі... Ці та інші перлини світової музики минулого і с ... Читати дальше »
Просмотров: 848 | Дата: 02.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Комментарии (0)

У Львові вшановують Володимира Івасюка

Два ювілеї і одне передчуття. Річниця із дня народження, роковини смерті та перед’ювілей “Червоної рути” завжди припадають у цій біо­графії на один час.

Завтра відзначатимуть 60 років із дня народження творця сучасної української пісні Володимира Івасюка. На цей раз, як ніколи, помпезно: ціла низка заходів запланована в нашому місті впродовж року, який Львівська обласна рада оголосила Роком пам’яті Володимира Івасюка, вже відбувся концерт у Києві. Сьогодні “Наш Івасюк” повернеться і до Львова: на сцені Львівського Національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької загалом відбудеться чотири концерти, на яких знакові пісні Володимира Івасюка прозвучать у виконанні Тараса Чубая, “Плачу Єремії”, “Піккардійської Терції”, струнного квартету “Віртуози Львова”, Віктора Морозова та груп “Дивні” й “Кому Вниз”.

Проте цього разу кількома концертами трохи вищої чи трохи нижчої (як, на жаль, уже засвідчив київський досві ... Читати дальше »

Просмотров: 919 | Дата: 24.03.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Комментарии (0)

Уперше в історії Національної премії України імені Тараса Шевченка нею не відзначили твір художньої прози, пише тижневик «Коментарі:».

Не присуджено нагороди і за досягнення в кіномистецтві та музиці.

Якщо з кіно все зрозуміло, відзначає видання - не за «Богдана-Зиновія Хмельницького» ж давати! - то ситуація, яка виникла під час визначення достойного кандидата в красному письменстві, варта окремої розмови, оскільки ця номінація є для Шевченківської премії однією з визначальних.

Як стало відомо «Коментарям:» з неофіційних джерел, члени комітету, які представляють письменницьку спільноту (Андрій КУРКОВ, Тарас ФЕДЮК, Марія МАТІОС, Василь ГЕРАСИМ’ЮК, Іван ДРАЧ, Михайло СЛАБОШПИЦЬКИЙ) розійшлися в думках - давати нагороду за заслуги автора на літературній ниві чи за мистецьку вартість твору, відкривати «невідомих геніїв» чи давати «бонус» тим, кого сучасний читач знає непогано. 

Крім того, виразно окреслилося протистояння між «новими» і «старими» членами ко ... Читати дальше »

Просмотров: 1216 | Дата: 14.03.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Комментарии (0)

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 10 »
 

Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024