Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск
Victor Kaminsky П'ятница, 29.03.2024, 08:44
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2010 » Березень » 20 » В Одесі заборонили поезію Шевченка
В Одесі заборонили поезію Шевченка
22:30

Незавершена "Розмова"

В Одесі заборонили поезію Шевченка 

 Лідія Мельник

«Львівська пошта»

№ 31, 20 березня 2010

 В Одесі кантату сучасного композитора Віктора Камінського на слова Тараса Шевченка "Чигрине, Чигрине" в день концерту зняли з програми спільного виступу львівського дуету "Бандурна розмова" та камерного оркестру Одеської філармонії. В Південній Пальмірі дійшли висновку, що такі тексти зараз не на часі. "Не слід перетворювати концерт на політичну акцію", - пояснив бандуристам Олегу Созанському та Тарасу Лазуркевичу одеський диригент Ігор Шаврук.

 Олег Созанський, котрого "Пошта" попросила докладніше прокоментувати інцидент, підтвердив – оркестранти відмовилися виконувати твір на слова Т.Шевченка власне із ідеологічних міркувань, хоча попередньо вже підготували його на репетиціях. "Всі інші заявлені в програмі композиції ми виконали", - розповів пан Созанський – "у тому числі й ще один твір Віктора Камінського, пісню "Історія". Проте зрозуміли, що коли наполягатимемо на виконанні кантати "Чигрине, Чигрине", то оркестранти, чого доброго, й узагалі відмовляться грати або робитимуть все, аби зіпсувати нам виступ". Загалом концерт відбувся успішно, вважають бандуристи, при повному залі Одеської філармонії і з успіхом у аудиторії. До речі, планували виступ давно – в межах постійного абонементу "Звучать народні інструменти". Слухачам змін у програмі пояснювати не довелося, оскільки на афішу повний перелік творів не виносили.

 "Не можу повірити, що повертається сталінська цензура", - дивується сам композитор, львів’янин Віктор Камінський. – "Адже прапрем’єра власне цього твору була дуже символічною – він уперше прозвучав у Києві на шевченківському вечорі в непростому 1989-му році, і солював тоді Василь Жданкін, в майбутньому- перший лауреат гран-прі "Червоної рути". Отже навіть у радянської влади слова Шевченка не викликали таких застережень, як у сучасних холуїв". Та, зрештою, цей вірш потрапив навіть у видання "Кобзаря" 1947-го року.

 Хоча "це не найкращий твір Шевченка. Написаний, мабуть, під якимось ... емоційним поривом", - мотивує "Пошті" відмову виконувати кантату диригент концерту, Ігор Шаврук. – "Не думаю, що зараз варто в Одесі співати " Спи ж,  повитий  жидовою...", ну просто часи не ті. І з хлопцями-бандуристами ми порозумілися. І концерт був на загал дуже гарний", - резюмує одеський маестро. 

 Відомий режисер Сергій Проскурня, котрий останнім часом також активно працює в Одесі попри чималий спротив окремих місцевих елементів, коментує ситуацію як доволі "типову". Каже, "підпанки намагаються бути обачнішими за панів – про це також багато є у Шевченка, в поемі "Кавказ". Пан Проскурня переконаний, що почалися демонстративні ідеологічні перегини, коли люди в новому контексті намагаються продемонструвати свою лояльність – і вже ближчим часом матимемо, на жаль, багато таких прикладів. "Офіційно в Одесі ніхто б, зрозуміла річ, кантати на слова Тараса Шевченка не забороняв. Та й навіщо, коли виконавці "на місцях" самі все зроблять, як треба. Проте  не слід забувати, що тут є й достатньо активна українська складова". Ситуацію, що трапилася, обговорять вже на найближчому засіданні Одеського Українського Клубу.

 

Просмотров: 1008 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024