Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Поиск
Victor Kaminsky П'ятница, 03.05.2024, 07:02
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2009 » Березень » 24 » Рік пісні
Рік пісні
14:15

У Львові вшановують Володимира Івасюка

Два ювілеї і одне передчуття. Річниця із дня народження, роковини смерті та перед’ювілей “Червоної рути” завжди припадають у цій біо­графії на один час.

Завтра відзначатимуть 60 років із дня народження творця сучасної української пісні Володимира Івасюка. На цей раз, як ніколи, помпезно: ціла низка заходів запланована в нашому місті впродовж року, який Львівська обласна рада оголосила Роком пам’яті Володимира Івасюка, вже відбувся концерт у Києві. Сьогодні “Наш Івасюк” повернеться і до Львова: на сцені Львівського Національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької загалом відбудеться чотири концерти, на яких знакові пісні Володимира Івасюка прозвучать у виконанні Тараса Чубая, “Плачу Єремії”, “Піккардійської Терції”, струнного квартету “Віртуози Львова”, Віктора Морозова та груп “Дивні” й “Кому Вниз”.

Проте цього разу кількома концертами трохи вищої чи трохи нижчої (як, на жаль, уже засвідчив київський досвід) якості вшанування одного із символів сучасної культури не обмежиться. Президент України вже підписав указ про присвоєння Володимиру Івасюку звання Героя України (посмерт­но). Управління культури та туризму Львівської ОДА ініціювало реставрацію архівних записів пісень Володимира Івасюка. Наразі на сучасні аудіо-носії, та в перспективі можна буде відновити й відеоматеріал. Про це розповіла журналістам багатолітній редактор музичних програм Львівського телебачення Любов Козак, котра ще пам’ятає, як у 1976 році Івасюк прийшов до неї зі своєю першою платівкою, виданою на всесоюзній фірмі “Мелодія”. Сьогодні пані Козак готує до реставрації записи із приватного та редакційного архівів, котрих вистачить на подвійний CD-альбом.

Незважаючи на те, що не так давно побачив світ фотоальбом про В. Івасюка “Вернись із спогадів”, планують видати окрему книгу спогадів — рідних, друзів, колег. Адже саме зараз у Львівській музичній академії (колишній консерваторії, де навчався і Володя Івасюк) викладають і керують його ровесники, знайомі зі студентської лави. За словами ректора музичної академії Ігоря Пилатюка, вже затверджена стипендія ім. В. Івасюка для студента-композитора. Також планують провести композиторський конкурс його імені, аби знову привернути увагу молодих авторів до популярної музики. Водночас, як говорить проректор із наукової роботи ЛМА, композитор Віктор Камінський, у концертах повинні звучати й академічні композиції Івасюка — адже вони не випадково свого часу були відзначені на всесоюзних оглядах, а сьогодні про них мало хто пригадує.

Конкурс авторської пісні ім. В. Івасюка проведуть і серед студентів інших навчальних закладів Львівщини, розповів начальник обласного управління молодіжної політики, спорту та туризму Андрій Рожнятовський. Та, схоже, найбільш влучно резюмував план майбутніх заходів із вшанування пам’яті композитора львівський музикознавець Олександр Зелінський: “Найголовніше, щоб ініціатива йшла не лише згори, але й від основи, знизу. Інакше з’явиться загроза “заялозити” ім’я композитора. А Івасюк ніколи не був композитором офіціозу. Й у цьому його особлива цінність”.

Не відкриють у ювілейні дні й довгоочікуваного пам’ятника Володимиру Івасюку. За словами начальника управління культури та туризму ЛОДА Галини Дорощук, остаточне рішення — за міськрадою. Потрібна ще низка документів для того, аби відкрити пам’ятник уже цього року. Натомість у родини композитора та оргкомітету із встановлення пам’ятника — інша думка. Зокрема, за словами Любомира Криси, чоловіка сестри композитора Галини Івасюк, виникла низка претензій і до авторів самої скульптури, думки стосовно художньої вартості пам’ятника у членів оргкомітету, очолюваного ректором Львівської національної академії мистецтв Андрієм Бокотеєм, також не співпадають. Недоцільною вважає родина композитора й ідею відкриття музею Івасюка у Львові.  Такий музей уже функціонує на батьківщині музиканта, в Чернівцях, а от у Львові, щоб вшанувати пам’ять про нього, краще було б відродити традиції славнозвісного Клубу Творчої молоді.

Основні заходи
до ювілею Володимира Івасюка у Львові

3 і 5 березня, 18.00 і 20.30

Львівський Національний театр опери та балету ім. С. Крушельницької,

Проект “Наш Івасюк”

4 березня, 11.00

Личаківський цвинтар

Громадська панахида та покладання квітів на могилі В. Івасюка

4 березня

Львівський національний театр опери та балету ім.С.Крушельницької

Гала-концерт “У долі своя весна”

4 квітня

Львівська обласна філармонія

Концерт творчих колективів та солістів Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка пам’яті Володимира Івасюка

16 травня

Львівська обласна філармонія

Гала-концерт “Володимир Івасюк з нами”

Просмотров: 922 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024