Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск
Victor Kaminsky Понеділок, 06.05.2024, 06:42
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2009 » Травень » 31 » “Віртуозні” етюди
“Віртуозні” етюди
12:24
“Віртуозні” етюди  
Автор Лідія Мельник  
28.05.2009 № 794 Суботня пошта

Традиційний щотравневий міжнародний фестиваль музичного мистецтва "Віртуози", що цього року відбувається у нашому місті вже у 28-й раз, перейшов "екватор". 

Розпочавшись 15 травня, свято триватиме до останнього дня місяця. Та вже сьогодні можна підводити перші підсумки, ділитися розмаїтими враженнями, робити певні узагальнення. Передовсім про те, що навіть у кризовий час можна організувати якісну імпрезу міжнародного масштабу. Брак зіркових імен на афішах дирекція вирішила компенсувати різноманітністю жанрів: чи не вперше до програми "Віртуозів" потрапили і виконавці поп-музики (в гала-концерті "Володимир Івасюк з нами" та виступі ансамблю "Високий замок"), і міжнародний джазовий квартет, що виступатиме сьогодні увечері. Та й загалом, у програмах фестивальних концертів побільшало так званої "популярної" класики, про що часто свідчать вже самі афіші, приваблюючи (що особливо приємно) все більше і більше меломанів до залу філармонії. 

Так, камерний оркестр "Київські солісти", керований Богодаром Которовичем, перелетів впродовж неповних двох годин "Від Вівальді до Маккартні". Один із кращих цьогорічних концертів презентувала і ціла віртуозна родина Шутків: скрипалі Лідія та Остап і віолончелістка Ольга. "Маршрут" недільного вечора популярної музики в супроводі камерного оркестру "Віртуози Львова" та дотепних коментарів самого соліста - Остапа Шутка - також був майстерно спланований за напрямком "від бароко до джазу" і подарував вдячній львівській публіці зустрічі із музикою Баха, Генделя, Вівальді, Гайдна, Данкля, П'яццоли і Керна, а також присутнього на сцені і як піаніста композитора Олександра Козаренка. 

А безперечною кульмінацією цьогорічного фестивалю є на сьогодні участь у ньому піаніста Сергія Ейдельмана. Син одного із фундаторів славетної львівської фортепіанної школи радянського періоду, уродженець нашого міста, він з 1979 року мешкає у США, активно гастролює світом, а віднедавна є ще й професором однієї із вищих музичних шкіл Японії. Повернувшись до рідного міста з концертами, Сергій Ейдельман підкорив зал буквально вже першими, взятими на новому львівському "Стейнвеї" звуками. Піаніст однаково невимушено впродовж вечора спілкувався із інструментом віч-на-віч у своєму фортепіанному речиталі, для якого обрав непрості Фантазії Шумана та Шопена, а також виконав усі (!) чотири шопенівські балади, й через день - у супроводі оркестру під батутою ще одного почесного гостя цьогорічних "Віртуозів" Саулюса Сондецкіса. Невиправний романтик із віртуозним відчуттям найтонших нюансів, та без надмірного зовнішнього штукарства в першому випадку, Ейдельман і відомий фортепіанний концерт Моцарта "Jeunehomme" романтизував по-своєму, блискуче й переконливо. 

Символічною видається і участь у фестивалі маестро Саулюса Сондецкіса. Невипадково Артур Микитка, художній керівник камерного оркестру "Академія", з яким уже давно співпрацює знаковий литовсько-російський диригент, зробив йому незвичний подарунок - афішу першого фестивалю, що відбувся 1981 року (ще як "Виртуозы страны" та до "60-ліття створення СРСР"), де з-поміж інших зіркових імен радянської сцени зазначений і виступ диригента Сондецкіса. Приємно, що й через тридцять років маестро, що минулоріч відзначив своє 80-річчя, не втратив живої елегантної манери спілкування із камерними колективами, що вкотре підтвердив його суботній виступ у Львові. 

Суттєвою рисою "Віртуозів" в останні кілька років, із зміною керівництва фестивалю, стала концептуальна спрямованість фактично кожного концерту, його власна внутрішня програмність. Наприклад, музичні родини були репрезентовані цього року на афішах не лише згаданим уже тріо Шутків, але й сімейними дуетами. Важливо, що безперечну першість у таких парних виступах втримали львів'яни - піаністичне подружжя Оксани Рапіти та Мирослава Драгана в супроводі Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою Айдара Торибаєва. Ще один вечір інструментальних дуетів відбудеться у четвер, а наступного дня свою майстерність демонструватимуть французький скрипаль Олександр Брусіловський та львів'янин Назарій Пилатюк. На цьому, до речі, "віртуозна" магія чисел не завершується, але про неї - наступного разу.

Просмотров: 855 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024