Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Victor Kaminsky Четвер, 02.05.2024, 20:40
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2009 » Жовтень » 12 » Музика про юність людства
Музика про юність людства
17:20
Музика про юність людства
Лідія Мельник → 10.10.2009 № 850 "Суботня пошта" 

Сьогодні у Львові вже усьоме розпочнеться Фестиваль давньої музики. Численним шанувальникам, котрих завжди збирає ця подія, її ініціатор та незмінний мистецький керівник, львівський музикознавець Роман Стельмащук трохи докладніше розповів про цьогорічні ідеї та сюрпризи: "Продовжуючи серію тематичних едицій фестивалю, VII Фестиваль давньої музики проводимо під титулом "З часів Гетьманщини". В його концертах прозвучить музика доби української козацької держави нового часу. І хоч її існування традиційно окреслюють періодом гетьманування Богдана Хмельницького і Кирила Розумовського (1648 - 1764), часові межі виконуваної музики дещо ширші, як і не обмежені лише українською традицією".

У програмі цьогорічного фестивалю прозвучать не лише козацькі пісні і танці, українські канти та псалми, але й пісні лицарів Великого Князівства Литовського і Королівства Польського й навіть твори віденських класиків з колекції Розумовських. На творчість тієї доби відчутний відбиток наклало "сарматство" шляхетського життя і побуту, що покликало до життя дуже своєрідні сторінки барокової музики і поезії ("Сарматський реквієм", "Лев сарматський"). Окремий цикл складуть концерти давньої шведської музики ("Музика півночі...") і придворної музики Швеції та Росії доби Карла XII і Петра І - це програма "Відлуння Полтави", сумний спогад про 300ті роковини Полтавської битви. Відкриттям фестивалю стануть віртуозні опрацювання українських мелодій у варіаційних циклах Людвіга ван Бетговена ("Їхав козак за Дунай"), Михайла Висоцького ("І шумить, і гуде") і Василя Саренка ("Український танець") - останні дві композиції були написані для семиструнної гітари, що асоціюються переважно з російською чи циганською традиціями.

Серед виконавців цьогорічного фестивалю чимало вже знайомих та поціновуваних львівською публікою: київська клавесиністка Світлана Шабалтіна, львів'яни - віолончелістка Галина Жук, співачка Наталка Половинка, трубач із Польщі Томаш Слюсарчик, ансамблі "Laude Novella", "Стари Ольса" і "A cappella Leopolis", хорова капела "Дударик". Але на фестивальному видноколі з'являться і нові міжнародні зірки найвищої проби - зокрема, британський контратенор Пол Ессвуд, польський клавесиніст і диригент Марек Топоровскі, американський лютніст і гітарист Олег Тімофєєв, українська флейтистка Зарема Бекірова, ансамблі "Chorea Kozacky" і "Insula Magica", Польська оркестра XVIII століття.

Концерти VII Фестивалю давньої музики у Львові вже традиційно відбуватимуться у Будинку органної та камерної музики, храмі св. Лазаря хорової школи "Дударик" та в Італійському подвір'ї палацу Корнякта.
Просмотров: 1010 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024