Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Поиск
Victor Kaminsky Субота, 18.05.2024, 20:05
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2021 » Лютий » 16 » Компакт-диск «Українська музика від Сходу до Заходу»
Компакт-диск «Українська музика від Сходу до Заходу»
11:10

Нещодавно меломани отримали новий гарний подарунок: компакт-диск з творів львівських та донецьких композиторів у виконанні двох колективів: Львівського камерного оркестру «Віртуози Львова» (художній керівник і диригент Сергій Бурко) та Маріупольського камерного оркестру «Ренесанс» (художній керівник і диригент Василь Крячок). Запис компакт-диску втілений в рамках мистецького проєкту Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» «Українська музика від Сходу до Заходу», який у 2020 році став одним із переможців Програми підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом» від Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна».

         Дуже вдало обрана основна художньо-емоційна домінанта програми поданого диску: це сфера суб’єктивної лірики, в якій вельми глибоко і своєрідно трансформувалась національна самобутність. 

         Програму відкриває «Te Deum» львівського композитора Віктора Камінського, написаний у 1996 році на замовлення Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» для виконання на концерті у Львівській опері, приуроченому 400-річчю Берестестейської унії. 

         В наступному творі – Токаті Володимира Стеценка теж відчувається замилування композитора до духовних жанрів і барокової музики. 

         «Весняний вальс» Валентина Сташенка переносить слухачів до іншого типу стилізації – до салонно-чутливих вальсів із сфери легкої музики. 

         Два наступні твори композиторів з різних географічних полюсів України – «Джазову композицію» Володимира Мітіна і обробку «Щедрика» Миколи Леонтовича – Юрія Ланюка об’єднує спільна стилістична спрямованість: представлення джазової експресії та імпровізаційної стихії у вишуканому «академічному» лірико-жартівливому ключі. Твір В.Мітіна більше тяжіє до манери диксиленду середини ХХ ст. «Щедрик» був написаний Юрієм Ланюком на замовлення оркестру «Віртуози Львова». Він увійшов у перший диск оркестру «Антологія української музики» (1996). 

         Іншого плану лірика розкривається у «Трьох весільних піснях» («Летять галочки», «Шуміла ліщина», «Хиляються ворота») Мирослава Скорика. Композитор дуже вдало використовує закладені у фольклорному прототипі експресивні відтінки, поглиблюючи їх гармонічним супроводом та тембровою палітрою. Свіжість барв оркестрового супроводу додає образу народної пісні терпкого присмаку сучасної виразовості.

         «Мелодія» Мирослава Скорика була призначена для телефільму режисера Володимира Денисенка «Високий перевал» і дуже швидко здобула неймовірну популярність. «Мелодія» відома як духовний гімн України і звучить у багатьох транскрипціях (композитор зізнавався, що написав кілька десятків її версій). «Віртуозами Львова» та оркестром «Ренесанс» у спільному виконанні здійснено запис СД «„Мелодія”, яка об’єднує Україну» до якого увійшли 14 авторських транскрицій «Мелодії».

         Фантазія на теми пісень «Океану Ельзи» талановитої львівської композиторки Богдани Фроляк з промовистою назвою «Не твоя війна» написана в 2017 р. і апелює до популярної однойменної пісні гурту. Пісня була представлена у вигляді відеокліпа на каналі YouTube 27 квітня 2015 р. 

         Компакт-диск з творів львівських та донецьких композиторів постає символічним мостом між Сходом і Заходом України і стверджує духовну єдність національної музичної культури у всіх її розмаїтих вимірах та іпостасях.

Просмотров: 223 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024