Меню сайта
Форма входа
Календарь новостей
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Поиск
Victor Kaminsky Неділя, 28.04.2024, 23:55
Приветствую Вас Гость | RSS
 
 
Головна » 2009 » Лютий » 28 » Східні танці та весняні сни - Львівська філармонія у розпалі сезону
Східні танці та весняні сни - Львівська філармонія у розпалі сезону
15:23
Минулий вікенд на сцені Львівської філармонії минув - усупереч погоднім перипетіям - під знаком очікування весняного тепла та ідилічного настрою. 

П'ятничного вечора свою давню мрію здійснив художній керівник та головний диригент Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії Айдар Торибаєв, представивши програму із творів російських композиторів східної тематики. Звучала фантазія Мілія Балакірєва "Ісламей" - віртуозний фортепіанний твір, натхненний темами кабардинських танців, свого часу оркестрував Сергій Ляпунов і в симфонічних "шатах" він лише набув яскравіших барв. На відміну від нього, "Танці персіянок" із опери Модеста Мусоргського "Хованщина" виявилися сповненими розкоші, чуттєвості, нюансів і напівтіней. А завершували справжній східний бал славетні "Половецькі танці" з опери Олександра Бородіна "Князь Ігор". 

Натомість у другому відділі диригент вирішив відродити популярність ще одного відомого твору композитора "Могучої кучки" - сюїти "Шехерезада" Миколи Римського-Корсакова. Щоправда, оркестру (а точніше - окремим солюючим інструментам) не завжди вдавалося до кінця переконливо переповісти історії мудрої і вродливої Шехерезади та грізного Шахріяра, кокетливої Царівни та відважного царевича Календера. Однак масштабні звукописні картини оркестр зумів змалювати майже бездоганно.  

А вже у неділю на тій самій сцені слух меломанів тішили "Віртуози Львова". У їх виконанні в програмі "Весняна ніч" прозвучали твори Едварда Гріга, Генрі Перселла, Отторіно Респігі та Бенджаміна Бріттена. Диригувала Академічним камерним оркестром Оксана Линів, талановитий молодий диригент, випускниця Львівської музичної академії і лауреат престижних міжнародних премій, кар'єра якої успішно розвивається і в Україні, і за кордоном. Сьогодні диригентка співпрацює з Одеським національним театром опери та балету, тож завдяки їй вперше на сцені Львівської філармонії з'явилася й гостя з Одеси - оперна солістка Лариса Зуєнко (сопрано). Співачка добре відома не лише на батьківщині, але і в Європі. На її рахунку виступи в Національному театрі Франції, Royal Albert Hall в Лондоні, престижних залах Англії, Шотландії, Ірландії тощо. На сцені філармонії у її виконанні прозвучали твори найвідоміших англійських композиторів XVII та XX століть: сюїта з опери "Дідона та Еней" Генрі Перселла та - вперше у Львові - вокальний цикл "Ілюмінації" Бенджаміна Бріттена. І навіть неповний зал не применшив теплого сприйняття публікою того, що відбувалося на сцені.

Автор Лідія Мельник, Мирослава Іваник  


Просмотров: 974 | Добавил: viktor-kaminsky | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Міні-чат
300
Друзья сайта
          КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
          ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН
          Счётчик MyCounter
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Viktor Kaminsky © 2024